top of page
Gastles NIDCAP.jpg

Gastles

25-10-22

Sinds 2021 ben ik vaste gastspreker binnen de opleiding NIDCAP, dit is een verdiepende studie waarin je als neonatologie verpleegkundige je handen verricht door te kijken naar wat de baby aangeeft. NIDCAP staat voor Newborn Individualized Development Care and Asssessment Program. Tijdens deze gastles gebeurde er iets bijzonders.

 

Lees het verhaal van Danny, een van aanwezigen.

Tijdens de Fine 2 cursus kwam er een gastspreker, Amber Bontekoe, haar verhaal vertellen.

Zij vertelde over haar leven als ex extreme prematuur. 25 jaar geleden is zij samen met haar broertje, geboren in  het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.

Nu werkte ik in die tijd op de afdeling waar zij en haar broertje gelegen hebben. Mogelijk zou ik voor haar gezorgd hebben, hoe bijzonder is dat. Nu verteld zij hoe haar leven tot is geweest en waar zij last van heeft en waarom het belangrijk is dat de nazorg voor prematuur geboren kinderen niet moet stoppen bij 8 jaar, maar door moet gaan tot 18 jaar.

25 jaar geleden was de zorg voor prematuur geboren kinderen toch wel heel anders dan nu. Zeker de behandeling en zorg voor de extreem vroeg geborenen stond toen nog in de kinderschoenen.

Terwijl Amber spreekt denk ik daarover na, haar verhaal is heftig, maar hoe dapper en stoer dat ze hier staat en zich sterk maakt voor langere nazorg voor deze kinderen. Hoe zou het over 25 jaar gaan met de extreem vroeg geboren kinderen vraag ik me af, wat gaan we  binnen de neonatologie nog verbeteren en bereiken, wat is nog mogelijk?

Lieve Amber ik vond het bijzonder je te mogen ontmoeten. Je bent een kanjer, ik wens je al het goede voor je toekomst. Veel succes met je platform.

bottom of page