top of page
Gastles NIDCAP/FINE
Gastles NIDCAP/FINE

wo 04 okt

|

De locatie wordt later bepaald

Gastles NIDCAP/FINE

Als vaste gastspreker mag ik, als aanvulling op bestaande lessen, mijn ervaring delen tijdens de opleiding neonatologie NIDCAP/FINE van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Tijd en locatie

04 okt 2023, 11:00 – 12:00

De locatie wordt later bepaald

Over het evenement

Samen met andere te vroeg geborenen zijn we in samenwerking met Sophia Kinderziekenhuis/Erasmus MC hier in 2021 als proef mee gestart: ervaringsdeskundigen aan het woord tijdens de opleiding neonatologie i.c.m. NIDCAP/FINE.

- Een neonatoloog zorgt voor de prematuur geborenen op de couveuseafdeling. In sommige situaties heeft hij de eindverandwoordelijkheid. 

- NIDCAP staat voor Newborn Individualized Development Care and Asssessment Program. Dit betekent het verzorgen van couveusebaby's door te kijken naar wat zij zelf aangeven. Om een voorbeeld te noemen: amper 50 jaar geleden werden operaties zonder verdoving uitgevoerd, omdat men dacht dat prematuur geborenen dit niet zouden voelen. Inmiddels worden medische handelingen altijd door twee verpleegkundigen of artsen uitgevoerd: één van hen voert de handeling uit en de ander ondersteunt en troost het kindje. Dat is de definitie van NIDCAP.

- FINE staat voor Family and Infant Neurodevelopmental Education. Dit betekend op een goede en veranderwoordelijke manier ouders ondersteunen. Zij worden ook tijdens de opname betrokken bij wat er met hun kindje gebeurt. Beslissingen worden tegenwoordig altijd in overleg met ouders gemaakt. Dat is de definitie van FINE.

Tijdens de gastles zal ik vertellen over de zorg die ik heb gekregen, ook later in mijn leven. Ik vertel welke therapieën mij hebben geholpen, maar ook wat ik gemist heb en wat de studenten daarvan kunnen leren. Daarnaast geef aanbeveling en tips, op basis van mijn ervaringsverhaal. Deze studenten gaan een prachtig vak uitoefenen, waar ik met veel voldoening graag mijn steentje aan bijdraag. 

Ook interesse in een gastles? Klik hier.

Deel dit evenement

En hop door naar het volgende evenement!

bottom of page